Onze kunst

Wij van Villa de Hazelaar laten ons inspireren door natuur en kunst uit de omgeving. Soms krijgen we de kans te experimenteren met nieuwe concepten en ideeën, door het exposeren van lokale kunstenaars in onze gemeenschappelijke ruimtes. Wij stellen de volgende creatievelingen met trots aan u voor:  

Martine Ansingh

Martine Ansingh (1965)

Opleiding Artiance Alkmaar 2016-2018

Kunstacademie Crejat in Alkmaar 2016-2019

Vrij Atelier Kunstacademie Crejat in Alkmaar 2019-heden

Veel van mijn werk is geinspireerd op mijn dagelijkse leven, mijn dagelijkse werk als purser bij KLM. Tijdens mijn werk laat ik mij inspireren door de vele landen en culturen waar ik naartoe vlieg. Deze plekken hebben vaak andere sferen, geuren, gebruiken en gewoontes. Tijdens het reizen laat ik mij verwonderen en ontstaat een andere kijk op de werkelijkheid. Het reizen, het onderweg zijn en het thuiskomen, de gevoelens en beelden die dat oproepen probeer ik vast te leggen in mijn werk. Dit kunnen gevoelens van verlangen weemoed en heimwee zijn. Maar ook van plezier en vreugde. Vooral de emotie die die met het reizen gepaard gaat vind ik interessant om vast te leggen. De toeschouwer kan er zijn eigen gedachtes aan geven. En soms is het alleen een beeld wat een bepaalde gedachte kan oproepen.

Nannet Heijnen

Nanette Heijnen -geboren in Haarlem in 1967- schildert en tekent zolang zij zich kan herinneren. Toentertijd is de keuze niet op de Rietveld Academie gevallen maar op de Amsterdamse grafische school. Na deze succesvol afgerond te hebben bleef de dringende behoefte bestaan om ook vrij te kunnen werken. Vele lessen bij verschillende kunstenaars in de hoofdstad en later in Alkmaar hebben ertoe bijgedragen dat deze passie is blijven bloeien. De laatste jaren is er echter meer ruimte gekomen om zich verder te ontwikkelen en breder invulling te geven aan haar schilder- en tekenkunst. Sinds begin van dit jaar heeft zij een prachtige Atelierruimte in Schoorl tot haar beschikking.

De Schoorlse kunstenaar Nanette Heijnen schildert in acryl en olieverf.  De doeken waarop zij werkt zijn heel verschillend van formaat. Haar onderwerpen zijn veelal portretten, maar ook Hollandse luchten, stillevens en naakten behoren tot haar oeuvre. Haar impressionistische toets is in haar werken duidelijk  herkenbaar. “Verkennen en vernieuwen is wat het schilderen zo leuk maakt ”vindt Nanette. “Voor mij is de vertelkracht die van mijn doeken uit gaat steeds belangrijker geworden. Het spelen met licht en donker is een vast element in mijn schilderijen. Veel inspiratie komt van schilders als Rembrandt, Vermeer en Caravaggio die meesters waren in het toepassen van het clair-obscur” Maar ook Lizette Luijten en Jan Groenhart bewondert zij enorm.

Sinds een aantal jaar is pastelkrijt een geliefd materiaal voor Nanette. Vooral bij de portretten die zij maakt vormt de zachtheid van dit materiaal samen met de losse toets een mooi geheel. Naast vrij werk schildert zij ook in opdracht, geeft zij cursus, meerdaagse workshops en privéles.

Trix Sterkman-Douwes

Van kinds af aan was Trix Sterkman al bezig met tekenen en schilderen en deed dat met veel plezier. Door de jaren heen werd zij creatief en technisch geïnspireerd en gevormd door meerdere kunstenaars. Eén van hen was Ineke Watzema en daar is in de loop der jaren een kerngroep ontstaan, die met veel plezier onder begeleiding van Ingeborg van Bleisem hebben gewerkt. Trix Sterkman is een aantal jaren lid geweest van de Alkmaarse Schildersvereniging 'Doorwerken'. 

Het maken van collages was jaren geleden een grote uitdaging. In het einde van haar leven kwam de liefde weer terug en maakte Trix collages met eigen olieverf geprint papier. Het buiten werken in de zomer heeft impressies opgeleverd van mooie plekjes in 's Graveland, Bergen. Frankrijk en België. Een selectie van haar werk, uitgevoerd in diverse technieken, kunt u in de gemeenschappelijke lounge van de Villa bewonderen.  

Nanni Vijn

Nanni Vijn woont in Schoorl en heeft een werkplaats bij haar huis. Ze maakt er tafeltjes en krukjes van hout van verschillende inheemse boomsoorten.


Nanni werkt het liefst met handgereedschap en streeft naar een mooie gladde afwerking, waarbij de structuur en het karakter van het hout onderstreept wordt. De tafeltjes hebben allemaal iets 'eigen-aardigs', in de vorm van het blad of het aantal poten (dat kan variëren van 1, tot 11 of soms zelfs nog meer). Ook die poten zijn ongewoon en vaak zit er een knietje, een hoef, een klauwt, een hak, een knobbel of een teen aan.

Nanni is gefascineerd door de veelheid aan vorm, structuur, geur en kleur van hout dat de natuur biedt. Ze zoekt steeds naar nieuwe vormen en combinaties van houtsoorten en materialen, soms ook met epoxy. Ze bewerkt het en maakt er ‘eigen-aardige’ tafeltjes van met een mooie, gladde afwerking waarbij het karakter van het hout onderstreept wordt.